VIA

Strada Inocențiu Micu Klein s-a împodobit de curând cu încă un restaurant, și nu unul oarecare, ci unul dintre acelea, puține, care ridică standardele pieței clujene în domeniu și care își asumă un rol dificil, acela de formator al gustului public.
Încă de la intrare observi  o discreție, un rafinament, o eleganță care te face curios. Nu vezi decât o siglă foarte discretă și zidul casei atent renovate, păstrând decorațiile baroce inițiale în jurul ferestrelor cu rame de lemn. Pe peretele din stânga, la nivelul privirii, se prezintă, cochet și mândru, meniul sofisticat,  cu prețurile aferente, într-o atitudine de deschidere, sinceritate și corectitudine dezarmante și cuceritoare! La sfarșitul meniului vei găsi și numle bucătarului-șef,  ceea ce, deși poate că are scopul de a satisface o curiozitate, eu cred că mai degrabă o stârnește,  dând de înțeles că omul are cu ce se lăuda. Dacă vei trece pragul restaurantului te vei convinge că așa este!
O combinație de culori simple, rafinate și linistitoare: alb-maro-gri și verdele plantelor. Pereții, văruiți în alb,  lasă să se ghicească, discret, tencuiala de dedesubt, adăugând astfel o tușă de autenticitate clădirii de patrimoniu. Culuarul principal, pavat cu dale de lemn ușor neregulate, într-un stil eco pronunțat, duce la o  terasă micuță, cochetă, verde, unde intră în scenă personajul principal și caracteristic, VIA, vița de vie sălbatică ce acoperă în întregime peretele din față.  În ghivece mari de lut (nu de plastic!), orânduite pe lângă ziduri, se înșiră înmiresmatele plante aromatice: rozmarin, salvie, cimbru, măghiran… Iedera a pus stăpânire pe un alt zid, creând astfel, împreună, o atmosfera mediteraneană de un rafinament aparte. Ai senzația că, pe partea cealaltă, zidul coboară abrupt și se prabușește într-o mare învolburată.
Bucătăria VIA a fost și ea transformată într-un element de decor, în care cărămizile zidului se îmbină armonios cu sticla, marmura, lemnul și inoxul tigăilor, paletelor, polonicelor și celorlalte ustensile pentru gătit. Dacă ești pasionat de arta culinara, aici poți urmări spectacolul pregătirii mâncării pe care tocmai ai comandat-o .
Puține sunt localurile care acordă o asemenea atenție toaletei încât să merite să vorbești despre ea. La VIA, pe lângă curățenia impecabilă și designul rafinat, prosoapele albe și pufoase din bumbac, frumos aranjate pe raful de lemn, florile naturale, semnalizarea personalizată a celor două încăperi,  pe lângă toate acestea, vei fi impresionată (mai ales dacă ești femeie) de răsfățurile pe care le primești aici: cremă de mâini L’Occitane, parfum și pudră de față… mici atenții ce flatează teribil pe orice femeie.  Jocul de oglinzi, sticlă, marmură, lemn și cupru, dau o tentă luxoasă locului și vorbesc despre atenția proprietarilor pentru detaliile care contează.
Și încă nu am spus nimic despre mâncare!… Ei bine, aici începe o altă poveste…
Bucătarul-șef, are o istorie personală foarte interesantă! Venit din Ungaria special pentru VIA, aducând cu el o experiență de 14 ani în State, mi-a răscolit proaspetele aminiti legate de TIFF și de maniacul bucatar din Soul Kitchen. Cu același temperament și creativitate, Náday Egon concepe meniul , fiind foarte exigent în ceea ce privește meseria sa, pe care o ridică la rang de artă. L-am întrebat care sunt mâncărurile speciale cu care se laudă VIA și care nu se găsesc în altă parte în Cluj. Am primit un raspuns foarte serios și categoric:  “Show me one that isn’t!”  Și chiar așa este! Dacă arunci o privire în meniu, deși unele denumiri s-ar putea să creeze conexiuni  mentale cu ceva ce ai mai auzit sau ai mai gustat, vei avea o surpriză când va veni farfuria, fiindcă orice fel de mâncare de la VIA este special prin modul de pregătire, de prezentare și de servire!
Meniul este relativ scurt (dar cuprinzător) fiindcă numai astfel se poate garanta prospețimea produselor. La VIA nimic nu iese din congelator! Toate produsele sunt proaspete, cumpărate în ziua respectivă!
Să începem ușor, cu Salata Grădinarului. Dacă ne gândim, o rețetă destul de simplă: felii lungi de morcovi, coapte, din care s-a construit un ghiveci comestibil pentru mănunchiul de verdețuri ce sunt la mare prețuire în bucătăria VIA: țelină, salată verde, mărar (sau orice altă verdeață disponibilă) pe lângă care s-au împrăștiat câteva felii de roșii marinate. Sună simplu însă arată sofisticat și are un gust foarte delicat și bun!
Rucolla Tree. Un nume foarte sugestiv pentru ceea ce veți primi în farfurie: un copăcel în miniatură cu frunze de rucolla și cu trunchi din jambon Serrano, alături de rulouri de brânză de capră încorsetată în ardei roșii copți, peste care s-a presărat piper roșu prăjit! Se servește cu un sos excelent și topping de reducție de oțet balsamic. Arată impresionant și este încă de două ori mai bun!
Pieptul de pui, care ne este foarte cunoscut, vine și el în straie noi și în companii inedite la VIA! Îmbogățit cu condimente atent alese și scăldat într-un sos din reducție de citrice, va oferi o experiență gastronomică de neuitat pentru gurmanzii împătimiți!
Grilled Tenderloin este o altă mâncare inedită, produs al creativității maestrului bucătar! Mușchiul de vită, savant gătit, este așezat pe un pat pufos de pireu de cartofi și servit într-o budincă Yorkshire alături de un sos cu porumb fiert. Pe farfurie se întinde un alt sos, un concentrat obținut prin fierberea timp de doua zile a cărnii de vită. Totul este stropit cu hrean. Gust delicat, carnea fragedă, sosul excellent!
Lângă toate aceste delicatese, puteți servi un vin bun, de soi ales, fiindcă VIA nu își permite să ofere decât vinuri de cea mai bună calitate (chiar daca nu din producție proprie).
Cocktail-urile vin și ele în formule impresionante, combinând gusturi și ingrediente în mod inedit: migdale, mandarine, busuioc sau, ceea ce se numește Aqua Fresca: limetă, ghimbir, iarbă de lămâie și suc proaspăt de castravete.
La VIA totul este impresionant! Si nu prin lux extravagant! Nu! VIA se vrea a fi o casă primitoare și rafinată, aranjată cu mult bun-gust, unde clienții se simt confortabil, lejer, și  pot servi o mâncare delicată, pregătită cu mult dichis. Un restaurant “fine dinning”, așa cum a fost prezentat, pe care trebuie să-l vizitați măcar o dată în viață! Veți avea parte de un un răsfăț gastronomic pe care nu îl veți uita curând! Garantat!

Această prezentare necesită JavaScript.

VIA

Str. Inocențiu Micu Klein, nr.6, Cluj-Napoca

Rezervari:+40.264.593.220 / +40.733.060.666

Orar: marți-duminică 12:00-24:00, luni- închis

Anunțuri

8 comentarii (+add yours?)

  1. robert
    Sep 11, 2010 @ 21:55:11

    Adevarat,Via este exact asa cum ati descris-o.
    Am remarcat un lucru unic(evidentiat si in fotografii)in baie prosop de unica folosinta!!
    In privinta bucatarie,pe mine nu m-au convins (inca!).Meniu este limitat iar specialitatile incercate de mine n-au fost in concordata cu papilele mele gustative.Am incercat salata bucatarului,pe care o recomand,insa somonul cu spanac,nu fost pe gustul meu(desi,sunt ihtiofag). Desertul o prajitura cu mar si sos de…nu prea imi amintesc ce era,nu a fost alegerea ideala.In schimb am baut un Malbec rosu-rubiniu de 5 stele, cu aroma de cirese mare pe care vi-l recomand din toata inima.O sa revin, sa le mai dau o sansa, pentru ca mi-a placut foarte mult acest restaurant.

    Răspunde

  2. m
    Sep 18, 2010 @ 03:14:47

    mistret

    Răspunde

  3. Boogie
    Sep 18, 2010 @ 17:34:46

    Am fost la Via de doua ori. A doua oara – mult mai bine. Prima data, tot ce am remarcat a fost ambianta, intr-adevar deosebita (e un local care, din punctul de vedere al infatisarii – clar munca unui designer!- si din cel al atmosferei stilate si adecvate ar putea fi oriunde in Europa), atitudinea prietenoasa a personalului si selectia de vinuri. Mai putin mancarea, care, fara a fi rea, este sub nivelul restaurantului in ansamblul sau.
    Am mancat linguini cu fructe de mare – se poate mult mai bine, credeti-ma, chiar in Cluj. Crema de usturoi, pe care am asteptat-o cu mare interes, a fost dezamagitoare. Mi-a placut in schimb tortul de ciocolata. Si, repet, mi-a placut vinul (ai de unde alege o gramada de vinuri bune, unele la preturi accesibile pentru un asemenea restaurant).
    A doua oara, am mancat steak-ul pe budinca Yorkshire (si calamari umpluti cu ricotta – ok), care mi-a placut, carnea intr-adevar foarte atent si fin facuta, din pacate la vreo doua ore dupa, atat eu cat si prietenul cu care am luat masa impreuna, am avut niste regurgitari acide de care nu imi face deloc placere sa vorbesc.
    Deci… imi cer respectuos scuze, dar consider ca bucatarul, in ciuda pretentiilor, nu se ridica inca la nivelul pretentiilor unui restaurant de acest nivel. In ansamblul sau, Via imi place mult si am sa mai merg…
    A, bineinteles, am remarcat si baia, unica in peisajul localurilor clujene (si nu numai).

    Răspunde

  4. Maria
    Sep 28, 2010 @ 08:38:47

    As dori sa afirm ca restaurantul Via este un loc deosebit, la care revii cu placere. Eu am fost de foarte multe ori acolo si am incercat aproape tot meniul. Parerea mea generala e foarte buna in ceea ce priveste mancarea, spatiu si servicii. Intradevar, Via este un loc magic in Cluj si ma bucur ca s-a deschis un astfel de restaurant.

    Răspunde

  5. Serban
    Oct 30, 2010 @ 21:39:19

    Am fost cu un prieten foarte bun in VIA. O ambianta inedita, decor exceptional, servire impecabila, mancare delicioasa. Revin cu placere de fiecare data.

    Răspunde

  6. Monica
    Feb 12, 2011 @ 14:11:41

    Restaurantul meu preferat. De cate ori am fost acolo mi-am innebunit papilele gustative prin rafinamentul cu care sunt pregatite mancarurile. Recent am fost la acest restaurant cu un grup de 13 straini si am avut parte de o „cina cu vin”: mancarea a fost preparata de restaurantul VIA si degustarea de vin a fost prezentata de „Crama noastra”. Excelenta colaborare. Recomand aceasta reteta si altor grupuri. Servirea si atmosfera deosebite! Si eu revin cu placere la acest restaurant de fiecare data.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: